Wat is Epipen?

Wat is Epipen?

Epipen bevat een combinatie van drospirenon en estradiol. Drospirenon is een vrouwelijk hormoon dat de ovulatie en menstruatie helpt reguleren. Estradiol is een vrouwelijk hormoon dat betrokken is bij de ontwikkeling en instandhouding van het vrouwelijk voortplantingssysteem.

Epipen wordt gebruikt voor de behandeling van symptomen van de menopauze zoals opvliegers, vaginale droogte, branderigheid en irritatie.

Epipen is alleen te gebruiken wanneer u een baarmoeder hebt (als u geen hysterectomie hebt gehad).

Belangrijke informatie

U mag Epipen niet gebruiken als u: ongediagnosticeerde vaginale bloeding, coronaire hartziekte, een bloedingsstoornis, nieraandoening, leveraandoening, een bijnieraandoening, als u een grote operatie heeft ondergaan, als u een hysterectomie heeft gehad, of als u ooit een hartaanval, een beroerte, een bloedstolsel of borstkanker, baarmoederhals of vagina heeft gehad.

Gebruik Epipen niet als u zwanger bent

Epipen kan uw risico op het ontwikkelen van een aandoening die tot baarmoederkanker kan leiden, verhogen. Meld ongebruikelijke vaginale bloedingen meteen.

Het innemen van dit geneesmiddel kan uw risico op bloedstolsels, beroerte of hartaanval verhogen. Epipen mag niet worden gebruikt om hartaandoeningen, beroerte of dementie te voorkomen. Langdurig gebruik kan ook uw risico op borstkanker verhogen.

Voordat u dit geneesmiddel inneemt

U moet Epipen niet gebruiken als u allergisch bent voor drospirenon of estradiol, of wanneer u:

·        ongebruikelijke vaginale bloedingen die niet door een arts zijn gecontroleerd;

·        een bloedingsstoornis;

·        coronaire hartziekte;

·        een voorgeschiedenis van een hartaanval, beroerte of bloedstolsel;

·        nierziekte;

·        leveraandoening;

·        een bijnieraandoening;

·        een voorgeschiedenis van hormoonkanker, of kanker van de borst, baarmoederhals of vagina; of

·        als u uw baarmoeder hebt laten verwijderen (hysterectomie).

Hoe moet ik Epipen innemen?

Neem Epipen precies zoals voorgeschreven door uw arts. Volg alle aanwijzingen op het etiket van uw voorschrift. Neem dit geneesmiddel niet in grotere of kleinere hoeveelheden of langer dan aanbevolen.

Een Epipen-injectiepen niet pletten, kauwen, breken of oplossen. Slik het in zijn geheel in.

Neem dit geneesmiddel elke dag op hetzelfde tijdstip in.

Epipen kan uw risico op het ontwikkelen van een aandoening die kan leiden tot baarmoederkanker verhogen. Uw arts kan u een progestageen voorschrijven om dit risico te verlagen. Meld ongebruikelijke vaginale bloedingen direct.

Als u een grote ingreep met langdurige bedrust nodig heeft, moet u mogelijk voor korte tijd stoppen met het gebruik van dit geneesmiddel. Elke arts of chirurg die u behandelt, moet weten dat u Epipen gebruikt.

Reageren is niet mogelijk.