Biofilm verwijderen: hoe pak je dat aan?
Misschien heb je er wel vaker last van gehad of is het een nieuwe term voor je: biofilm. Het is een slijmerig laagje micro-organismen en het kan ontstaan op plekken waar micro-organismen in water de kans krijgen om zich aan oppervlakten te hechten. Dit is niet alleen een gevaar voor onze eigen gezondheid, maar ook die van dieren. Daarom is het belangrijk dat je dit laagje vroegtijdig verwijdert. Maar hoe moet je biofilm verwijderen en waar moet je op letten? Je leest het in dit artikel!
Het gevaar van biofilm
Biofilm is dus een gevaarlijke stof voor ons allemaal. je vindt het bijna overal waar het langdurig nat is, waar water opgeslagen wordt of doorheen stroomt (zoals bijvoorbeeld een doucheputje). Het gevaar van biofilm zit in de schade die kan ontstaan als er zo’n slijmerige laag in de waterleidingen of procesleidingen ontstaat. Als je vanuit deze vervuilde leidingen zou drinken, zou je dus potentiële ziekteverwekkers binnenkrijgen. Als het gaat om proceswater kunnen ze ook zorgen voor derving van producten.
Zelfs wanneer het drinkwater aan de norm voldoet, kun je als veehouder nog steeds het risico lopen dat uw dieren nog steeds ziek worden door aanwezigheid van biofilm in de leidingen van het drinkwater. Ook kan biofilm in het water zorgen voor kwaliteitsverlies in jouw producten door micro-organismen in grondstoffen. Redenen genoeg dus om het te (laten) verwijderen.
Hoe moet je biofilm verwijderen?
Er zijn grofweg twee manieren om biofilm te verwijderen. Eerst was het gebruik van desinfectiemiddelen de enige manier, zoals chloor, bleek en stoffen als waterstofperoxide of perazijnzuur. Deze manier van verwijderen heeft wel een aantal nadelen:
- Giftige middelen, dus schadelijk voor mens en milieu
- Chemicaliën zijn duur
- Geen optimale werking door verkeerde dosering
- Tijdelijke werking, biofilm komt terug
Daarom is het beter om voor de tweede, duurzame en biologisch afbreekbare manier te kiezen. Watter heeft een apparaat ontwikkeld dat met stroom, zout en water een milieuvriendelijk desinfectiemiddel produceert. Hierdoor heb je geen last van doseringsfouten en produceer je zelf het desinfectiemiddel. En het allerbelangrijkste: biofilm verdwijnt en blijft weg.